zaterdag 10 september 2016

Te moe om te sporten?

Beweging houdt je fit en vermindert vermoeidheid, zeggen ze. Mensen zouden te weinig bewegen. Velen van ons slepen zich naar de sportschool of dwingen zichzelf om nog een wandeling ‘s avonds te maken. En toch vragen we ons af waarom we ons niet echt beter voelen. Maar wat we vaak over het hoofd zien, is dat we uitgerust moeten zijn om te sporten. Vaak merken we tijdens een vakantie dat onze energie terugkeert en dat we weer zin krijgen om te bewegen. Dat komt omdat het lichaam in de eerste dagen van de vakantie al heel wat nieuwe energie heeft opgedaan.
Een lichaam dat uitgerust is, wil vanzelf bewegen

Een uitgerust lichaam wil vanzelf bewegen. Wie zijn lichaam een paar dagen rust gunt, zal opmerken dat het gemakkelijker wordt om opnieuw te beginnen met een sportieve activiteit. Wie dus fitter wil worden, heeft niet per se eerst beweging nodig, maar eerder fysiek herstel om zo de basis voor lichamelijke activiteit te leggen. Rust leidt tot betere sportprestaties.

Fitter worden: het komt aan op het gevoel

Wie wil afvallen of zijn lichaam wil trainen, gaat soms te bruut met zichzelf om. Een goed voorbeeld is de televisieshow “The biggest loser”. Kan men het volhouden om zich zo kwellen? Meestal niet. Waar het om gaat is een goed gevoel. Wie fit wil zijn, moet op zoek naar een goed gevoel.


Traag en met snelle tred lopen

Lopen bijvoorbeeld, moet je geleidelijk en met snelle tred beginnen. Als je voorzichtig begint, ontstaat op een gegeven moment tijdens het rennen een gevoel alsof je zweeft. Het maakt niet uit hoe traag je loopt of hoe ongewoon het uitziet: dit gevoel van lichtheid is het doel. Relaxed joggen dus. Als we dat gevoel kunnen vasthouden, motiveert ons dat de volgende dag voor een nieuwe training.


Een gevoel van lichtheid

Dat gevoel van lichtheid kan op elk gewenst moment intreden, als je maar langzaam en voorzichtig te werk gaat. In plaats van krachtig uitgevoerde strechings, zijn voorzichtige rekoefeningen beter. Het is niet de bedoeling om al staande de handen op de grond te krijgen maar om een positie te vinden die een aangenaam gevoel oproept. Als je dan aan je bureau zit en aan sporten denkt, komt niet de gedachte bij je op: "Oh nee!", maar de gedachte: "ik zou graag weer dat gevoel van lichtheid willen bereiken." Kleine passen, langzaam, maar wel bestendig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten