zaterdag 10 december 2016

Bijwerkingen bloedverdunners

Wie een hartinfarct heeft gehad, krijgt in de regel een medicatie voorgeschreven waarvan behalve diuretica (plaspillen) en middelen tegen cholesterol, ook twee bloedverdunners deel uitmaken. Het zijn met name die bloedverdunners die ongewenste bijwerkingen kunnen geven.
Waarom bloedverdunners 

Bloedverdunners ook wel bloedplaatjesremmers of antistollingsmedicijnen genoemd, worden voorgeschreven om een nieuw infarct of afsluiting van het bloedvat (trombose) na het dotteren te voorkomen. Ze remmen de vorming van bloedstolsels in het lichaam. Nadeel is dat mensen gemakkelijker bloeden. Het is dan ook zaak dat men andere doktoren en de tandarts vertelt dat men een bloedverdunner gebruikt. Sommige mensen lopen een groter risico op een bloeding of trombose dan anderen bij het gebruik van deze medicatie.


Risicofactoren


Risicofactoren zijn onder meer:


  • een hogere leeftijd;
  • suikerziekte;
  • een TIA;
  • een bloeding in de voorgeschiedenis; 
  • de combinatie met bepaalde andere medicijnen.Als de risico’s te groot blijken, dan kan het noodzakelijk zijn om de medicatie aan te passen.
Ascal als bloedverdunnerPatiënten die een hartinfarct achter de rug hebben moeten meestal voor de rest van hun leven Ascal (Carbasalaatcalcium poeder) blijven gebruiken. Doorgaans moet de patiënt een zakje (sachet) ‘s morgens oplossen in water. Mocht u de inname vergeten, dan mag u dat alleen dezelfde dag nog inhalen. Ascal is als bloedverdunner milder dan het hierna genoemde middel Ticagrelor.


Ascal heeft kenmerken van aspirineMen kan Ascal beschouwen als een bijzondere vorm van aspirine. Maar de aspirine uit de supermarkt werkt in hogere doseringen alleen pijnstillend en koortsverlagend en heeft geen effect meer op de bloedstolling. De dosering bepaalt dus de werking.


Ticagrelor als bloedverdunner


Werd de patiënt na problemen met het hart gedotterd en is er een stent geplaatst, dan wordt doorgaans ook het middel Ticagrelor voorgeschreven. Ticagrelor voorkomt ook de vorming van bloedstolsels in de stent. Meestal wordt Ticagrelor voorgeschreven voor een periode van maximaal één jaar omdat een stent door het lichaam als lichaamsvreemd materiaal wordt beschouwd. Na dat jaar zal de stent in de regel voldoende zijn ingekapseld in het weefsel.


Voorbeeld van bloedingen in de voorgeschiedenisBij patiënten die ooit in de onderbuik werden bestraald, kunnen mogelijk ook ongewild de darmen zijn mee bestraald. Als gevolg daarvan zal die darmwand dan niet meer soepel aanvoelen en perkamentachtig van structuur zijn. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de stoelgang. De ontlasting zal minder gemakkelijk de darmen verlaten en vaak gepaard gaan met bloedingen. Die bloedingen zullen na verloop van tijd verminderen maar kunnen ook erg hardnekkig zijn. Ook kunnen de klachten weer verergeren of terugkeren als patiënten overgaan tot het gebruik van bloedverdunners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten