woensdag 19 juli 2017

Plotselinge hartdood in de sport

Steeds opnieuw overlijden er ogenschijnlijk gezonde jonge mensen bij het voetballen, het joggen, het zwemmen of bij de uitoefening van andere sporten. In veel gevallen had een vroege dood vermeden kunnen worden.Inhoud

Plotselinge hartdood onder jongeren
Niet herkende hartziekten zijn gevaarlijk
Echo kan plotselinge hartdood voorkomen
Medische check up vanaf 50 verplichten?
Waarschuwingssignalen hartkwaal


Plotselinge hartdood onder jongeren


Een voetballer die midden in een wedstrijd sterft op het veld. Een marathonloper die niet levend aan de finish komt. Bij zulke voorvallen wordt het publiek zich pijnlijk bewust van het probleem van plotselinge hartdood onder jongeren. Een gebeurtenis die helemaal niet zo zeldzaam is. Er worden veel meer jongeren getroffen dan we vermoeden. Maar wie denkt er nou aan zoiets bij lichamelijk actieve jongeren die ogenschijnlijk barsten van gezondheid.

Niet alleen topsporters worden getroffen

En het zijn beslist niet alleen jonge professionele topsporters die door een plotselinge dood worden overvallen. De meeste slachtoffers treft het noodlot bij de sportclub in het dorp of bij hobbysport.


Niet herkende hartziekten zijn gevaarlijk


Hoe kan een ogenschijnlijk gezond jong mens plotseling zomaar omvallen bij het de sporten? Er wordt meteen een link gelegd met jonge topsporters die midden in een wedstrijd stierven. Vaak worden medicamenten of doping als oorzaak verondersteld. Maar die eerste aanname is te oppervlakkig. De echte oorzaak zijn niet herkende, meestal erfelijke hartziekten. En die kan men tegenwoordig op betrouwbare manier achterhalen en behandelen.


Echo kan plotselinge hartdood voorkomen


Het probleem van de plotselinge hartdood bij jongeren in de sport, is groter dan menigeen denkt. Onder 100.000 jongeren zijn er ongeveer twee sterfgevallen per jaar met een niet herkende hartziekte. En die tragedies waren te vermijden. Aangeboren afwijkingen van hartspier en bloedvaten kunnen heel goed worden ontdekt via echo-onderzoek. Een driedimensionale reconstructie van het hart derhalve. Zo’n 30 minuten durend onderzoek kost nauwelijks 200 euro.


Vooral mannen hogere risicofactor na de puberteit


Cardiologisch onderzoek bij voetballers heeft aangetoond dat de risicogroep overwegend mannelijk is. Vooral jongeren na de puberteit worden getroffen. Kennelijk is er toenemend risico als gevolg van de aanmaak van testosteron. Moeten we dan maar alle amateur- en profsporters voor de zekerheid voor een echografie sturen? Experts waarschuwen daarvoor. Men vindt in een derde van de gevallen altijd wel een kleinigheid. Als die dan in het patiëntendossier terechtkomt, kan dat ook negatieve gevolgen hebben voor de betrokken persoon. Bijvoorbeeld toekomstige aanvragen voor een levensverzekering.

Medische check up vanaf 50 verplichten?


Tijdens marathons geldt de vuistregel dat per 40 à 50.000 deelnemers ongeveer een dode valt. Daaronder ook lopers die zonder het te weten een hartkwaal hebben. Mensen bij wie het natuurlijke verouderingsproces het hart al heeft aangetast, maar die hopen die kwaal"te kunnen weglopen”. Een fataal misverstand.

Echografie door cardioloog

Wie zich gezond voelt en sport, vergeet vaak iets cruciaals: een medische check up voor de start van het loopevenement. Vanaf de leeftijd van 50 jaar zou dat eigenlijk verplicht moeten zijn. Maar ook bij jongeren. Als ook maar het geringste vermoeden bestaat dat er met het hart iets mis is: een echografie door een cardioloog laten maken.


Waarschuwingssignalen hartkwaal

Veel is ook al gewonnen als iedere amateurjogger de typische waarschuwingssignalen van niet-gediagnosticeerde hart-en vaatziekten zou kennen en dan naar de dokter zou gaan. Kenmerkende verschijnselen zijn onder meer:

  • aanvallen van duizeligheid, de zogenaamde "black-outs";
  • en korte momenten dat men flikkeringen ziet;
  • korte momenten ook dat je het gevoel hebt dat de benen slap zijn. Waarbij soms je zelfs even moet gaan zitten.
  • momenten dat je omvalt.

Dat zijn de typische symptomen die optreden wanneer er iets mis is met de bloedtoevoer. Vaak is er sprake van een wat lagere bloeddruk. Maar in ergere gevallen schuilt er een structurele hartkwaal achter. Als je deze alarmsignalen tijdens het joggen krijgt, moet je per se naar een dokter gaan. Het maakt niet uit hoe oud je bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten