zaterdag 1 juli 2017

Slapen op de linkerzijde is gezonder

Doorgaans slaapt ieder van ons 8 uur per dag. Doorgerekend voor ons hele leven, brengen we dus een derde deel daarvan in bed door. Slaap is belangrijk voor onze gezondheid. Slapen we niet genoeg, dan raakt ons lichaam volledig uit balans. Maar feit is dat ook onze gebruikelijke slaaphouding positief of negatief kan zijn voor onze gezondheid. Artsen vinden dat het gezonder is om te slapen op de linkerkant. De redenen daarvoor zijn even simpel als verklaarbaar.Betere drainage van ons lymfe-stelsel

Uit onderzoek blijkt dat slapen op de linkerzijde een positieve invloed heeft op het functioneren van ons lymfe-stelsel. Via ons lymfe-stelsel worden belangrijke voedingsstoffen door het lichaam vervoerd. Tegelijkertijd wordt ons lichaam gereinigd van afvalstoffen die worden gefilterd door de lymfeklieren. Slapen op de linkerzijde helpt het lymfe-stelsel om die afvalstoffen te transporteren omdat ze naar de linkerkant van het lichaam worden geleid.

Anatomisch meer verantwoord

Maag en pancreas bevinden zich beide aan de linkerzijde van het lichaam. Als we slapen op de rechterkant, compliceren we de activiteiten van ons lichaam omdat het tegen de zwaartekracht in moet werken. Als we op de rechterzijde slapen, drukt de maag op de alvleesklier en belemmert dat de activiteit van dat orgaan.


Beter voor de bloedsomloop


Slapen op de linkerkant vergemakkelijkt het hart om het bloed door ons lichaam te pompen. Dit komt omdat onze belangrijkste slagader, de aorta, naar links gebogen is. Als we op de linkerkant slapen bevorderen we dus de doorstroming van het bloed.


Het bevordert de spijsvertering

Als we op de rechterzijde slapen, dan bevorderen we het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm. Het brandende gevoel dat dan ontstaat, kennen we onder de term maagzuur. Als we daarentegen op de linkerkant slapen, kan het maagzuur niet in de slokdarm vloeien. Die is immers rechts van de maag gelegen. Wie dus problemen heeft met de spijsvertering, zou er goed aan doen om in de toekomst op de linkerzijde te slapen.

Het ontlast de milt

De milt bevindt zich ook aan de linkerzijde van het lichaam. Dat orgaan is verantwoordelijk voor de reiniging van ons bloed. Afvalstoffen worden bij slapen op de linkerzijde gemakkelijker door ons lymfe-stelsel naar de milt gevoerd. Op die manier kunnen ze ook sneller door het lichaam worden afgebroken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten