vrijdag 21 juli 2017

Welke pijnstiller bij tandpijn helpt

Tandpijn kan ondraaglijk zijn. Kan je niet terecht bij de tandarts dan kan je de pijn verlichten door inname van pijnstillers. Maar niet elke pijnstiller is geschikt voor de behandeling van tandpijn.Inhoud

Aspirine (acetylsalicylzuur)
Ibuprofen
Paracetamol
Andere middelen tegen tandpijn
Huismiddeltjes bij tandpijn


Aspirine (acetylsalicylzuur)


De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Die substantie wordt goed verdragen, is pijnstillend, ontstekingsremmend en koortswerend. Maar aspirine verdunt ook het bloed. Daarom wordt aspirine bij tandpijn vaak afgeraden. Tijdens een behandeling bij de tandarts (wortelkanaalbehandeling, tandextractie etc.) kan het hevig en langdurig bloeden.

Ibuprofen


Veel verstandiger is het om Ibuprofen te slikken. Als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) vermindert Ibuprofen de pijn, dempt de ontsteking en vermindert de koorts. De ervaring leert dat Ibuprofen goed tegen tandpijn helpt. Maar het middel moet niet langdurig worden gebruikt.

Paracetamol


Ook paracetamol vermindert het gevoel van pijn en heeft koortswerende eigenschappen. Maar vanwege zijn lage ontstekingsremmende werking, heeft deze pijnstiller bij tandpijn maar beperkte waarde. Wel wordt Paracetamol bij  zwangerschap als relatief veilig beschouwd.Andere middelen tegen tandpijn


Daarnaast kan de tandarts sterkere middelen tegen tandpijn voorschrijven. Daartoe behoren preparaten met de werkzame stoffen Tramadol en Diclofenac. Maar ook pijnstillers in de vorm van combinatiepreparaten zoals aspirine met paracetamol.

Huismiddeltjes bij tandpijn


De mogelijkheden om bij acute tandpijn de pijn te bestrijden, variëren van eenvoudige huismiddeltjes tot het voorschrijven van antibiotica.

Kruidnagel

Zo is de pijnstillende werking van kruidnagel al duizenden jaren bekend in sommige culturen. Twee of drie teentjes ervan op of bij de zieke tand en je voelt de tandpijn afnemen. Beter dan kauwen op een droge kruidnagel, is het om kruidnagelolie op de pijnlijke plekken aan te brengen. Maar ook saliethee kan de pijn verzachten. Kruidnagel en  salie hebben trouwens allebei een ontstekingsremmende werking.


Kamille: als thee of als mondspoeling

Ongezoete, lauw-warme kamillethee verzacht de pijn bij parodontitis en bij kinderen die tandjes krijgen. Naar believen kan dat als drankje of mondspoeling worden gebruikt of direct via een wattenstaafje op de pijnlijke plek worden aangebracht.


Wat moet je absoluut vermijden

Vermijd in ieder geval warmte, nicotine, alcohol en cafeïne. Die kunnen de pijn versterken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten